We tonen 50 maal een goede en een foute spelling van een woord. Klik zo snel mogelijk op de goede antwoorden.

SpellingSpel reacties

Meld je aan om commentaar toe te kunnen voegen.


Kerstman2 (Ma, 17 dec 2018 02:49) : Ougurenlach Marloes.👀

Marloes (Zo, 16 dec 2018 22:22) : De laatste voor dit jaar.
F: Balkenendenorm – G: balkenendenorm Met kleine letter. Betekenis: salarisnorm voor ambtenaren en trendvolgers die inhoudt dat zij niet meer mogen verdienen dan de minister-president, synoniem: minister-presidentnorm, premiernorm, JP-norm.
F: ornitoloog – G: ornitholoog Met th. Betekenis: vogelkenner, vogelkundige.
F: ougurenlach – G: augurenlach Met au. Betekenis: betekenisvolle lach van personen die elkaar als ingewijde (m.n. als bedrieger) kennen.
F: gluhwein – G: glühwein Met ü, bepaald door Duitse spelling want gluhwein zou je verkeerd uitspreken als 'gloewaain'. Betekenis: vooral in de winter warm geserveerde rode, vaak met suiker gezoete wijn, waarin kruidnagels, kaneel en sinaasappels hebben getrokken, synoniem: gloeiwijn.
F: ecsudaat – G: exsudaat Met x i.p.v. c. Betekenis: vloeistof die door de vaten uitgezweet wordt, m.n. bij ontstekingen.
F: sirenezang – G: sirenenzang Met tussen-n. Sirene als vrouwelijk wezen heeft alleen sirenen als meervoud, i.t.t. sirene als geluidproducerend voorwerp. Betekenis: (verouderde literaire taal) sirenenlied.
F: de Sluisse gemeenteraad – G: de Sluise gemeenteraad Met één s. Een aardrijkskundige naam die eindigt op een sisklank, krijgt in het achtervoegsel geen s of st. Betekenis: gemeenteraad van Sluis.
F: tequila sunrises – G: tequila’s sunrise Meervoudsvorm wordt gevormd met apostrof-s achter tequila, geen s achter sunrise. Betekenis: cocktail van tequila, sinaasappelsap en grenadine.
F: tevoorschijnkomen – G: tevoorschijn komen Twee woorden. Betekenis: voor de dag komen, zich laten zien of zichtbaar worden.
F: zich thuisvoelen – G: zich thuis voelen Drie woorden. Betekenis: zich op z’n gemak voelen.
F: kokketeren – G: koketteren Met één k en dubbele t. Betekenis: indruk willen maken met zijn kennis koketteren ermee te koop lopen.
F: derde wereldlanden – G: derdewereldlanden Eén woord. Betekenis: ontwikkelingslanden.
F: aan lager wal raken – G: aan lagerwal raken Lagerwal is één woord. Betekenis: (uitdrukking) in slechte financiële of maatschappelijke omstandigheden raken.
F: erop uittrekken – G: eropuit trekken Twee woorden, want uit hoort niet bij trekken. Betekenis: op reis, op weg gaan.
F: ermee aanmoeten – F: ermee aan moeten Drie woorden. Betekenis: ermee aan moeten vangen.


Denneboom (Zo, 16 dec 2018 00:43) : 😨

Raf (Wo, 5 dec 2018 18:19) : Dank je wel, Marloes, Felix en Vivke.

Marloes (Di, 4 dec 2018 16:49) : O leuk. Succes vrijdag.

MarijkeM (Di, 4 dec 2018 13:14) : Jaren geleden nog gedaan! Nu even herbegonnen in functie van 'Groot Dictee Heruitgevonden' nu vrijdag in Brugge

Marloes (Ma, 3 dec 2018 12:34) : Gefeliciteerd, MarijkeM! Dat ging snel. Of heb je ooit eerder dit spel gespeeld onder een andere naam?

Gino (Za, 1 dec 2018 14:26) : Iedereen bedankt voor de felicitatie!

Marloes (Za, 1 dec 2018 12:13) : Mooie scores voor een beginner, MarijkeM! Nog even en je staat bij de 800-spelers.

Vivke (Za, 1 dec 2018 00:54) : Raf, gefeliciteerd met goud, Gino met zilver en Pieter met brons.

Felix (Za, 1 dec 2018 00:54) : Proficiat aan Raf, Gino en Pieter ...

Marloes (Za, 1 dec 2018 00:34) : Raf, Gino en Pieter, proficiat.

Marloes (Vr, 23 nov 2018 23:17) : Weer mis, vanavond. Error 503 Backend fetch failed …

Catherinethys (Do, 22 nov 2018 08:39) : Dank je Raf voor die omstandige en mooie uitleg. Of ik voldoende ambitie heb om het zo ver te schoppen is zeer de vraag. Wel vind ik het leuk om dankzij je reactie te weten te komen wat er zo allemaal achter die topscores steekt: bloed, zweet en tranen dus :-)
Groeten uit Gent, Catherine


Raf (Wo, 21 nov 2018 15:36) : Een jaartje ouder, Catherine? Daar ontsnapt niemand aan. Ik ook niet. Ikzelf ben 58, het groen is allang weg van achter mijn oren, samen met het babyvet. Het bourgondisch vet daarentegen groeit alsmaar aan, het is niet anders. Het spel speel ik al sinds 2006 of zoiets. Ik zie dit allang niet meer als een spellingspel maar als een reactiespel. Weken, maanden, zelfs jaren heb ik geoefend (en oefen ik nu nog) om de woordparen visueel op te slaan, met mijn fotografisch geheugen dus. En veel oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Met de nieuwe woordparen doe ik net hetzelfde: goed bestuderen en kijken waar visueel het verschil zit. En dan de kliksnelheid. Ik probeer altijd een kliksnelheid aan te houden zodat ik, als ik alles juist heb, in de buurt van de 896 eindig (T:0,06). Zie ik niet onmiddellijk waarop ik moet klikken dan gok ik, want je hebt altijd 50 procent kans dat je juist klikt. Klik ik fout, dan stop ik het spel en begin opnieuw. Verderdoen heeft geen zin want je moet, wil je hoog in het klassement staan, alle 50 woordparen goed hebben, maar dat weet je. Je gaat je dan ook niet nodeloos vermoeien. Het spel, met de snelheid zoals je gezien hebt op het filmpje, hou ik hoogstens een kwartier vol, daarna stop ik en doe ik iets anders. Eventueel probeer ik dat een uurtje later nog een keer. Ook zit ik veel de snuisteren in de woordparen, noem het 'wandelen', en blijf ik aandachtig aan geheugentraining doen. Hopelijk heb je er wat aan Catherine (ook de anderen). En mogelijks zie ik je (jullie) hier binnenkort met 890+'ers. Dat kan alleen maar de spanning ten goede komen. Groetjes, Raf

Catherinethys (Ma, 19 nov 2018 13:13) : Dank aan iedereen voor de omstandige reacties. Ik houd het bij de verklaring van Pieter want ik word stilaan ook een jaartje ouder. Wat de uitleg van Felix betreft: dat is precies hoe ik het doe, maar dan wellicht een stuk minder snel :-) Het filmpje heb ik intussen ontvangen (dank je wel Marloes) en het is inderdaad indrukwekkend :-)

Marloes (Zo, 18 nov 2018 00:17) : Voor de liefhebbers weer 15 nieuwe woordparen.
F: Cyperse kat – G: cyperse kat Zonder hoofdletter, met i-grec. Betekenis: kat met bep. tekening in de vacht (met strepen of lijnen, stippen of verborgen patronen).
F: sivetkat – G: civetkat Met c. Betekenis: geslacht van kleine, slank gebouwde roofdieren in Zuidoost-Azië.
F: kadisj – G: kaddisj Met dubbele d en sj. Betekenis: een der belangrijkste gebeden van het jodendom, o.a. na iemands overlijden.
F: sillabus – G: syllabus Met i-grec. Betekenis: overzicht of verkorte samenvatting.
F: oxitocine – G: oxytocine Met i-grec. Betekenis: knuffelhormoon, gelukshormoon: geeft ontspanning, verzacht pijn en geeft gevoel van geluk; laat stress verdwijnen.
F: scoobidoo – G: scoubidou Met ou. Betekenis: met fluorescerend knooptouw gevlochten voorwerp.
F: secondenwijzer – G: secondewijzer Zonder tussen-n vanwege mv. op s en op en. Betekenis: wijzer van een horloge die de seconden aanwijst.
F: serviëtte – G: serviette Zonder trema. Betekenis: servet; (niet algemeen) handdoek; aktemap of -tas.
F: sexiër – G: sexyer Vergrotende trap van sexy, met i-grec. Betekenis: seksueel prikkelend, veel sexappeal; (figuurlijk) aantrekkelijk, leuk.
F: sexshop – G: seksshop Met ks. Betekenis: seksboetiek, sekswinkel.
F: radiccio – G: radicchio Met h na cc. De uitspraak bepaalt de spelling in het Italiaans: ccio wordt uitgesproken als tsjo (bijv. carpaccio), maar cchio wordt uitgesproken als kie-jo (bijv. Pinocchio of vecchio). Betekenis: rode sla.
F: het leidt geen twijfel – G: het lijdt geen twijfel Met ij. Betekenis: (uitdrukking) het is zeker, je kunt eropaan.
F: wel te verstaan – G: welteverstaan Eén woord. Betekenis: uiteraard, vanzelfsprekend ik wil u dat wel beloven, ter wille van hem, welteverstaan.
F: Higgsboson – G: higgsboson Zonder hoofdletter. Betekenis: elementair deeltje dat de andere deeltjes massa geeft, goddeeltje, higgsdeeltje.
F: sucadelappen – G: sukadelappen Met k. Betekenis: (NL) runderlappen, stooflappen uit de runderschouder.


Marloes (Za, 17 nov 2018 17:10) : Raf, sinds kort hebben we een nieuwe computer, dus heb ik eindelijk dat filmpje van jou ook kunnen bekijken. Wat een snelheid!
Ik heb het doorgestuurd naar Catherine. En dan hoop ik dat die mail nu wel aankomt, want eerder lukte dat niet.


Felix (Do, 15 nov 2018 23:46) : Aan Catherinethys : Mag Ik ? Natuurlijk kan je vlugger en dus beter.
Ik weet niet welke methode jij gebruikt om snel goed van fout te onderscheiden. Misschien een tip : concentreer je enkel op het bovenste woord; klik het aan als het correct is; als het fout is, klik dan automatisch naar het onderste woord, zonder dat je de twee mogelijkheden nog een eens met elkaar vergelijkt. daarmee win je tijd …
Of kraam ik onzin uit ?


Pieter (Do, 15 nov 2018 20:16) : In 2006 en 2007 kon ik nog winnen met de eerste 884, 886, 888 en 890, maar nu haal ik nog maar net 878. Dat verschil zit hem niet in mijn IT-materiaal, want dat is nog hetzelfde, maar in de elf, twaalf jaar die ik nu ouder ben. Na 2007 ben ik eerst door Frieda en daarna door Gino en Raf, die ietsje jonger zijn, ver overvleugeld (en tussendoor drie keer door Sylvie - waar bén je?). In 2014 won ik nog een maand met 884, bij de gratie van een wapenstilstand van Gino en Raf, om opa een plezier te doen ...

Raf (Do, 15 nov 2018 18:47) : Dag Catherine, Ik bezit geen speciale apparatuur. Vorig jaar heb ik eens een filmpje gemaakt en naar de webmaster gestuurd. Daarop kan je zien hoe snel ik klik. Niks getrukeerd, niks gefoefeld. Stuur een mailtje naar Dirk en vraag of hij dit filmpje naar jou wil mailen. Ik wil ook wel mailen naar jou maar ik heb je mailadres niet. Groetjes, Raf

Gino (Do, 15 nov 2018 18:44) : Je kan eens veranderen van browser. Voor mij was vroeger Safari het vlugst. Maar je moet wel snel reageren op de woordparen, Catherinethys.

Catherinethys (Do, 15 nov 2018 15:10) : Ik vraag me echt af hoe jullie die hoge scores voor elkaar krijgen. Ik heb de indruk dat ik nu wel op mijn maximale snelheid zit. Heeft de performance van jullie IT-apparatuur of internetverbinding er ook iets mee te maken?

Gino (Do, 15 nov 2018 06:47) : Dat was de echte score. Lang geleden dat ik nog eens 890+ scoorde...

Marloes (Wo, 14 nov 2018 23:48) : Gelukkig is je hoogste score wel in de legendes gekomen, Gino.

Gino (Wo, 14 nov 2018 17:57) : Dat zou kunnen, Marloes.😅

Marloes (Wo, 14 nov 2018 11:48) : Dat kwam omdat het gisteren de dertiende was, Gino. :-)

Gino (Wo, 14 nov 2018 06:36) : Ik deed gisteren maar één keer mee en nu staan er 2 uitslagen van Gino in de laatste 20. Raar.

Catherinethys (Wo, 7 nov 2018 09:12) : Dank je marloes, ik zie dat het is rechtgezet :-)

Marloes (Di, 6 nov 2018 17:03) : Nu iets te veel weg, maar komt vast weer goed. :-)

Marloes (Ma, 5 nov 2018 21:24) : Komt goed, Catherine.

Catherinethys (Ma, 5 nov 2018 14:39) : Dank je Marloes en Arlette, nu sta ik helaas twee keer in de legends en zo legendarisch ben ik nu ook weer niet. Misschien kan Dirk de foutief geschreen caterhine weghalen zodat iedereen onder me weer een plaatsje naar boven kan schuiven :-)

Raf (Za, 3 nov 2018 20:35) : Dank je wel, Marloes, Vivke en Felix!

Gino (Vr, 2 nov 2018 11:39) : Dank Felix!

Felix (Do, 1 nov 2018 16:41) : Felicitaties voor Raf, Gino en Pieter ...

Gino (Do, 1 nov 2018 14:45) : Bedankt voor de felicitaties!

Vivke (Do, 1 nov 2018 00:23) : Raf, gefeliciteerd met goud, Gino met zilver en Pieter met brons.

Marloes (Do, 1 nov 2018 00:06) : Raf, Gino en Pieter, gefeliciteerd met jullie topplaatsen.

Marloes (Wo, 31 okt 2018 16:04) : Geeft niet, Arlette. Je was niet de enige. Catherine heeft dat ook over het hoofd gezien. Dat komt omdat het bij de oude spellen opzij staat. Bij de nieuwe spellen is dat anders, staat het in het spel.

Arlette (Wo, 31 okt 2018 15:26) : Oei, dat had ik over het hoofd gezien, Marloes. Hier rechts boven staat inderdaad 'Afmelden'. Ik was blijkbaar nog niet goed wakker deze ochtend.

Marloes (Wo, 31 okt 2018 15:12) : Maar hier kun je toch ook gewoon afmelden, Catherine? Rechts boven SpellingSpellegendes staat 'afmelden'.

Arlette (Wo, 31 okt 2018 07:00) : Via CryptoKoning kan jij je nog afmelden, Catherinethys. Zie onder 'Start'. Ik ga ervan uit dat je daarna met de juiste naam ingelogd ben voor alle spellen, ook hier dus. Het is het proberen waard.

Gino (Ma, 29 okt 2018 06:50) : Bedankt, Marloes! Al zijn het relatief lage scores.

Marloes (Zo, 28 okt 2018 15:30) : Mooi Gino! Leuk, dat je weer met Raf bovenaan staat. :-)

Marloes (Do, 25 okt 2018 14:49) :
F: een Mona Lisaglimlach – G: een monalisaglimlach Eén woord, met kleine letter. Betekenis: mysterieuze, enigszins treurige glimlach.
F: onderscheidelijk – G: onderscheidenlijk Met -en (van het ww. onderscheiden). Betekenis: respectievelijk, achtereenvolgens; rechtswetenschap: mate waarin bep. met elkaar samenhangende begrippen van elkaar verschillen.
F: tierelanteintjes – G: tierelantijntjes Met ij. Betekenis: fratsen; prulletjes; nietig of prutsig versiersel aan kledingstuk, meubel, bouwwerk (vaak als verkleinwoord in het meervoud).
F: cha cha cha – G: chachacha Eén woord. Betekenis: dans, ontstaan in Cuba; dook in het begin van de jaren 50 op in nachtclubs in de USA.
F: aluviaal – G: alluviaal Met dubbele l. Betekenis: het losse materiaal dat door rivier of beek is afgezet in het alluvium, het jongste geologisch tijdperk.
F: robinsonnade – G: robinsonade Met één n. Betekenis: avonturenroman naar het voorbeeld van Defoes ‘Robinson Crusoe’ (1719).
F: runeteken – G: runenteken Met tussen-n, vanwege één meerv. runen. Betekenis: door een rune gevormd teken; (niet algemeen; in ‘t bijzonder) door de nazi’s gebruikte tekens, m.n. SS-teken.
F: saprofiet – G: saprofyt Met y. Betekenis: plant die leeft van organisch afval, van rottende stoffen.
F: school-Engels – G: schoolengels Eén woord, zonder koppelteken en zonder hoofdletter. Betekenis: gebrekkige en onpraktische kennis van het Engels.
F: school-Frans – G: schoolfrans Eén woord, zonder koppelteken en zonder hoofdletter. Betekenis: gebrekkige en onpraktische kennis van het Frans.
F: sp.a-er – G: sp.a’er Met apostrof. Betekenis: lid van de Vlaamse sociaaldemocratische politieke partij genaamd Socialistische Partij Anders.
F: Cyrillisch – G: cyrillisch Met kleine letter. Betekenis: (in verbinding) cyrillisch schrift, alfabet schrift dat gebruikt wordt in het Russisch, Bulgaars, Servisch en een aantal andere Slavische talen.
F: Sint-Juttemis – G: sint-juttemis Kleine letters. Betekenis: nooit iets tot sint-juttemis uitstellen het voor altijd uitstellen, nooit doen.
F: slimmerikken – G: slimmeriken Met één k. Betekenis: slimme, schrandere, uitgeslapen personen.
F: resentiment – G: ressentiment Met dubbele s. Betekenis: gevoel van vijandigheid wegens aangedaan of vermeend onrecht.


Pieter (Di, 23 okt 2018 23:58) : En gelukkig, het spel werkt weer normaal. Nieuwe set woordparen als je opnieuw begint.

Pieter (Di, 23 okt 2018 23:56) : Hèhè, daar is Raf eindelijk. Nog moe van Heist?

Catherinethys (Ma, 22 okt 2018 13:03) : Ah, nu zie ik het: er staat een i achter de dubbel l wat natuurlijk fout is. Het is dus in feite de uitleg die nergens op slaat :-)

Catherinethys (Ma, 22 okt 2018 13:02) : Anguillaans F: Anguilliaans
Uitleg: Dubbel l
Met deze opgave kom je er niet uit, of ik heb een andere bril nodig, of de foute opave is in feite ook goed gespeld


Catherinethys (Ma, 15 okt 2018 11:09) : Voor zover ik weet zijn de spellingregels in het Frans in 2016 gewijzigd. Daardoor is de accent circonflexe in de meeste woorden verdwenen. Eigenlijk wordt hij enkel behouden in woorden waar er een betekenisverschil is tussen met of zonder (bijvoorbeeld 'sur' met de betekenis van 'op' en 'sûr' met de betekenis van 'veilig'). Het zou dus tijd worden volgens mij dat het Nederlands volgt. In crème brûlée zou de accent circonflexe bijvoorbeeld moeten wegvallen omdat de Fransen hem zelf niet meer gebruiken (bruler heeft voor zover ik weet geen twee betekenissen). Enfin, dat is mijn bescheiden mening :-)