Nieuwsoverzicht

10 landen waarvan je niet wist naar wie ze genoemd zijn!

  • 41731

Er zijn ongeveer 200 landen in de wereld. Heb je je ooit afgevraagd hoe ze aan hun naam komen? De cultuurreis hieronder geeft je een overzicht van 10 landen die vernoemd zijn naar beroemde historische figuren.

Amerika
Een van de eersten die doorhad dat het door Columbus ontdekte werelddeel Amerika geen Azisch continent was, was de Italiaanse zeevaarder Amerigo Vespucci. Hij schreef hierover in 1505 verschillende artikelen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje door Europa. Een Duitse cartograaf vernoemde het nieuwe continent in 1507 naar hem. Kaartenmaker Mercator noemde het land in 1538 uiteindelijk Terra Americi (Land van Amerigo).

Colombia
Colombia (met meer dan 48 miljoen inwoners) is vernoemd naar de beroemde zeevaarder en ontdekkingsreiziger Christopher Columbus. Met steun van de Spaanse koninklijke familie zeilde hij in 1492 naar de nieuwe wereld met zijn schip ‘Santa Maria’. Sommigen zeggen dat Columbus nooit het naar hem vernoemde land heeft bezocht, anderen beweren dat hij voet zette op Colombiaanse bodem op zijn derde reis.

De Filippijnen
Dit Zuidoost-Aziatische land werd genoemd naar de Spaanse koning Philip II (Felipe II). Maar wat heeft Spanje nu te maken met de Filippijnen? Toen koning Charles I van Spanje opdracht gaf aan Ferdinand Magellan om de wereld te verkennen, bereikte deze de kust van de Filippijnen in 1521, en claimde het land voor de Spaanse vorst. Later vernoemde de onderzoeker Ruy López de Villalobos de eilanden naar de zoon van koning Charles I, Phillip II.

Cookeilanden
Deze eilanden zijn vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger en kapitein James Cook. Tussen 1773 en 1779 bezocht Cook deze eilanden en noemde ze de Hervey Islands. Echter in de vroege jaren 1800 publiceerde de Russische cartograaf Adam Johann von Krusenstern de ‘Atlas de l'Océan Pacifique’, en hernoemde de eilanden naar Cook zelf.

Seychellen
Wereldreiziger Vasco de Gama was de eerste persoon die de Seychellen op de kaart zette. Hij noemde het gebied ‘de admiraal-eilanden’. In 1756 kwam de Franse kapitein Corneille Nicholas Morphey aan op de eilanden, en verklaarde het officieel tot Frans grondgebied. Hij vernoemde ze naar Jean Moreau de Sechelles – een Franse minister van Financiën op dat moment.

Mauritius
De Nederlanders bezetten Mauritius in de 16e eeuw en vernoemden het naar Prins Maurits van Oranje. Dit duurde echter niet zo lang, in 1715 claimde de Franse Oost-Indische Compagnie Mauritius voor Frankrijk, voordat het definitief werd gekoloniseerd door de Britten. De Nederlandse naam hield stand gedurende de verschillende perioden van kolonisatie.

Bolivia
Dit Zuid-Amerikaanse land is vernoemd naar de beroemde onafhankelijkheidsvechter Simon Bolivar. Hij hielp de koloniën in Zuid-Amerika de Spaanse overheersing omver te werpen gedurende een periode van 16 jaar. In 1825, na het einde van de Boliviaanse onafhankelijkheidsoorlog, is Bolivia vernoemd naar de bevrijder. Bolivar heeft zelfs geholpen met het opzetten van de nieuwe grondwet.

Saudi-Arabië
Het Arabisch koninkrijk in West-Azië, bekend als Saoedi-Arabië, is vernoemd naar de koninklijke familie,  de al-Sauds. Een nieuwe moderne natie van Saoedi-Arabië werd in 1932 opgericht door Abdoel Aziz al Saoed. Hij wilde verschillende delen van het Arabische schiereiland verenigen in één land. Tegenwoordig bestaat de al Saoed-familie uit ongeveer 25.000 leden, waarvan 200 prinsen. Als gevolg van de ontdekking van olie in 1938 is Saoedi-Arabië een van de rijkste landen ter wereld.

Swaziland
Gelegen tussen Mozambique en Zuid-Afrika, is Swaziland vernoemd naar haar grootste koning Mswati II (ook bekend als Mswazi). Hij verdubbelde niet alleen de grootte van het land, maar gaf ook zijn naam eraan, en was verantwoordelijk voor de eenmaking van de natie na een zeer lange periode. Tegen de tijd dat hij stierf, begonnen mensen zichzelf 'people of Mswazi' te noemen, of gewoon Swazi’s.

Kiribati
Kiribati, een land in de Stille Oceaan bestaande uit 33 koraal atollen, wordt als een paradijs gezien door vele toeristen. Het is dus geen wonder dat dit land, dat een geliefd toevluchtsoord werd voor veel reizigers, is vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger en navigator Kapitein James Cook, die  de eilanden ontdekte op zijn derde reis. Na zijn ontdekking kwamen de kolonisten en doopten het land om tot ‘Gilbert’, ter ere van de Britse kapitein Thomas Gilbert. Waarom de eilanden dan bekend staan ‘Kiribati’ en niet als 'Gilbert'? Het antwoord is eenvoudig: het woord Kiribati is in de taal van de inwoners het woord voor 'Gilbert'.

 

Bronvermelding: theculturetrip.com, wikipedia, encyclo.nl
Afbeelding: United States Library of Congress's Prints and Photographs division, via Wiki Commons