Nieuwsoverzicht

Nieuwe emoji's krijgen wereldwijd veel aandacht

  • 12905

Wat is er nu handiger dan je tekstberichtje op social media aan te vullen met een icoontje dat je boodschap nét wat extra zeggingskracht meegeeft. Het duimpje, de smiley en het hartje gebruiken we allemaal wel eens, maar er komen gelukkig steeds meer afbeeldingen bij. Er is overigens een onderscheid tussen emoticons en emoji’s; emoticons zijn de bekende gezichtjes met een bepaalde gevoelsuitdrukking, en onder emoji’s verstaan we de plaatjes van bijvoorbeeld een opstijgend vliegtuig of een kopje koffie.

Rayouf Alhumedhi, een 15-jarig meisje uit Duitsland, voerde campagne voor een icoontje van een vrouw met hoofdbedekking, nadat zij zich realiseerde dat er geen enkel pictogram beschikbaar was dat haarzelf vertegenwoordigde. De actie had succes; de emoji ‘vrouw met hoofddoek’ zal worden opgenomen in de nieuwe Unicode Standard. Deze lijst is ontstaan door inspanningen om emoji’s meer divers te maken.

Voor de nieuwe versie hebben fabrikanten van mobiele telefoons wederom een reeks aanvullende pictogrammen voorgesteld. De meest gevraagde emoji's waren bijvoorbeeld ‘persoon met baard’, ‘ouder persoon’ en ‘borstvoeding’. Google vroeg daarnaast om meer icoontjes die ‘vrouwen op de werkvloer’ vertegenwoordigen. De emoji’s ‘borstvoeding’, ‘vampier’ en ‘vrouw met hoofddoek’ krijgen wereldwijd veel aandacht.

Standaardnormen
Wie bepaalt eigenlijk welke emoji’s worden opgenomen in de Unicode Standard? Dat doet het Unicode Consortium. Deze organisatie onderhoudt de standaardnorm voor het alfabet, de symbolen en tekens in alle talen ter wereld. Die standaard wordt steeds bijgewerkt. Momenteel is de negende versie van Unicode nog van kracht, binnenkort dus Unicode 10. Hoe de nieuwe plaatjes er uiteindelijk uit komen te zien wordt overgelaten aan de ontwerpers van bijvoorbeeld Microsoft, Google en Apple. Zo kan het gebeuren dat een zelfde emoji er op verschillende apparaten toch anders uitziet.

Circa 54 nieuwe emoji’s zullen in de loop van volgend jaar op de smartphones en andere platformen verschijnen. Het totale aantal iconen komt hiermee op 1724.

 

(bron: The Telegraph)
afbeelding Emojipedia