Nieuwsoverzicht

Nieuw verschenen: Lingua van Gaston Dorren! Kans maken op een exemplaar?

  • 24350

Een nieuwe bestseller-to-be is verschenen, en nog wel op taalgebied. Sterker nog; op internationaal taalgebied! Dat gebeurt maar zelden. Op de redactie mochten we enkele weggeef exemplaren ontvangen van het nieuwe boek van Gaston Dorren; Lingua. Eigenlijk is Lingua de uitgepuberde en volwassen versie van ‘Taaltoerisme’, dat Dorren drie jaar terug uitbracht. Hoe is Lingua eigenlijk ontstaan?

Van Taaltoerisme tot Lingua; een groeiproces
Taaltoerisme verscheen inmiddels in diverse landen en er zijn zes vertalingen van gemaakt. Zo werd het boek in Engeland zeer goed ontvangen als ‘Lingo’, ruim 50.000 exemplaren gingen er over de toonbank. In Spanje, Noorwegen en Zweden verscheen het boek ook als ‘Lingo’, in het Russisch als ‘Lingvo’ en in het Duits als ‘Sprachen’. Zelfs kwam er een Amerikaanse versie uit. Met het verschijnen van elke nieuwe versie werd het boek aangevuld, herzien, uitgebreid en verbeterd. Kortom, er ontstond een magnum opus waar de auteur – terecht – apetrots op is.

In Engeland werden aan elk hoofdstuk twee rubriekjes met leenwoorden toegevoegd, een leuke verrijking. Nu weten we bijvoorbeeld dat het woord fetisj uit het Portugees komt, en het Engelse woord tackle uit het Nederlands! Aardig om te weten is dat de Litouwse zeilterm ‘fordevind’ zo uit het Nederlands lijkt te zijn weggevaren. Of is het andersom?
Ook vraagstukken als ‘Wat is het verband tussen Jan Smit en een Ferrari?’ en ‘Waarom spreken de Zwitsers zulk raar Duits?’ worden in het boek beantwoord. Lingua neemt  je mee op reis langs bijna 70 Europese talen!
Tel daarbij op dat de verhalen ook nog eens doorspekt zijn met mooie metaforen en beeldspraak als ‘de taal bloest aan alle kanten over de regiogrens heen’, en ‘een taalkundige kaart met een fleurig mozaïek, met rafelige randjes en hier en daar een handje confetti’. Smullen voor de liefhebbers.

Filmpje!
Het tijdschrift Historiek heeft een video gemaakt waarmee je je in 2,5 minuut een goed beeld kunt vormen van Lingua. Het filmpje is een echte teaser, vinden wij, wat knap gedaan is voor een boek over taal. Je kijkt met een lezer mee terwijl zijn handen de achterflap en de inhoudsopgave laten zien, en vervolgens door het boek heen bladeren.
 

Winnen?
Wil je kans maken op een van de weggeef exemplaren van Lingua? Like en deel dit bericht, en tag eventueel mensen aan wie je het boek wel cadeau wilt doen. Op 22 november maken we de winnaars bekend, via deze website* en de Facebookpagina van MijnWoordenboek.nl.

 

* (22-11-2017) De winnaars van een gratis exemplaar zijn Jantje Delger en Silvia Heuvelman-de Buck!