Nieuwsoverzicht

Nieuw verschenen: Het `Zonder Woorden-boek`

  • 20152

Het is een teken
Sommige mensen zien toeval niet als een willekeurige gebeurtenis, maar als een teken van hogerhand. Lilian Stolk (32) heeft vast ooit zo’n teken ontvangen dat haar aanzette tot het schrijven van dit boek, en het zou ons niet verbazen als dat in de vorm van een emoji was.

Stolk verdiepte zich in het ontstaan en de achtergronden van de emoji. In mei presenteerde zij ‘Het Zonder Woorden-Boek’ (Maven Publishing). Hierin voorspelt Stolk dat de ontwikkeling van nieuwe beeldtalen absoluut van invloed zal zijn op de toekomstige manier van communiceren. 

Volgens de auteur verstuurt zo’n 80% van de mensen wel eens een emoji via hun mobiele telefoon.  Tot nu toe was er echter niet veel wetenschappelijk onderzoek naar dit soort beeldkarakters gedaan.  Stolk wil laten zien waarom emoji een waardevolle aanvulling zijn op onze communicatie.  Het boek is een uitgebreide uiteenzetting over het ontstaan en de betekenissen van uiteenlopende emoji. De illustraties (van Stolk zelf) maken het geheel wat luchtiger om te lezen.

Uit een enquête van Stolk bleek dat mensen emoji op verschillende manieren interpreteren. Zo komt de perzik op veel mensen niet alleen over als een stuk fruit, maar ook als symbool voor de liefde, of billen. Handig om te weten als je misverstanden wilt voorkomen..

Stolk pakte de research van haar boek grondig aan en reisde af naar emoji-bakermat Japan. Daar sprak zij onder andere met Shigetaka Kurita, de bedenker van de emoji, en bracht ze een bezoek aan  de stickermanager van LINE. LINE werd na de Japanse tsunami in 2011 noodgeboren de nieuwe berichtendienst. LINE is nog steeds een grote social-messaging app in Japan en Taiwan. De mogelijkheden van LINE zijn uitgebreider dan die van WhatsApp. Bovendien heeft LINE een enorme bibliotheek van ‘stickers’; grotere plaatjes die bewegen en ook tekst kunnen bevatten. Sinds LINE beschouwen de Japanners de emoji op de westerse telefoons als een soort digitale folklore.

 
Stolk met Shigetaka Kurita, de bedenker van de emoji.

Via Skype voerde Stolk een gesprek met Mark Davids, de directeur van het Unicode Consortium. Hij legt uit hoe door een kleine groep mensen wordt bepaald welke emoji worden toegevoegd aan de lijst, of juist niet. Momenteel zijn er zo’n 2666 emoji en er komen er jaarlijks zo’n 100 nieuwe bij.

Het boek is verkrijgbaar via de uitgever of in de boekhandels.
Bekijk 1500 emoji's op http://www.hoejetypt.nl/emoji.php