Nieuwsoverzicht

`Je zit me toch niet uit te lachen?´ - Top 40 uitspraakfouten

  • 61879

Een nieuw merk?
Een vriendin van mijn moeder had het vaak over het schoonheidsmerk ‘Aaives Rotsjer’, waar ze regelmatig fijne crèmes bestelde. Het duurde best een tijdje voordat ik begreep dat ze het over Yves Rocher (spreek uit op zijn Frans: Ieve-Rosjee) had!

Iedereen zegt het wel eens fout
Sla jij ook regelmatig een figuur omdat je woorden of merknamen verkeerd uitspreekt? Vraag je je wel eens af hoe je een bepaald woord zegt en waar je nu de klemtoon legt?
Woorden uit de dagelijkse computerpraktijk, zoals GIF, YouTube, meme en Wi-Fi kunnen al tot verwarring leiden. Deze worden als het goed is trouwens als djiff, joe-tjoeb, miem en wai-fai uitgesproken. Zat je ernaast? Je bent niet de enige! Ruim zeventig procent van de internetgebruikers – ook in Engelstalige landen – doet het verkeerd, blijkt uit onderzoek dat onder 30.000 mensen wereldwijd werd gehouden. En dan hebben we het nog niet over woorden uit de internationale keuken of bepaalde kleding- en boodschappenwinkels.

Fonetisch alfabet
Om gênante uitspraakfouten te voorkomen kun je natuurlijk een goed (online) woordenboek raadplegen. Daar staat achter het woord vaak een aanwijzing voor de uitspraak, geschreven in het fonetisch alfabet. De symbolen van dit alfabet corresponderen met spraakklanken, die aangeven hoe je een woord uitspreekt. Voorbeeldje: in het woord december heb je drie verschillende klanken voor de e. De fonetische omschrijving is dan: deˈsɛmbər. Echter voor een leek is het fonetisch alfabet niet 1, 2, 3 toe te passen. Bovendien staan veel nieuwe woorden en merknamen eenvoudigweg niet in het woordenboek.
We zullen hier verder niet ingaan op het fonetisch alfabet. Ook over de verschillen tussen uitspraak door Nederlanders of Belgen is nog heel wat te vertellen. Als je dit interessant vindt kun je voor een uitgebreid artikel eens kijken op de website van DBNL (Digitale bibliotheek van de Nederlandse Letteren).

Top 40 foute uitspraak!
Waar we je wel mee kunnen helpen is dit lijstje, een top 40 zelfs, met woorden waarbij het regelmatig misgaat qua uitspraak. Herkenbaar waarschijnlijk! Om te voorkomen dat jij in gezelschap een flater slaat kun je proberen of je ze allemaal weet. Ken je er nog meer? Laat het ons gerust weten, via redactie@mijnwoordenboek.nl!
 

Schrijfwijze Uitspraak
Avocado avokado, géén aDvocado!
Bacillen baasillen
Bourjois boerzjwa
Bouillabaisse Boeja-bes
Bugles bjoegels (Duitse g)
Catalogus kataa-logus
Cherrytomaat tsjerrietomaat
Clinique kliniek
Coop ko-op
Espresso Niet expresso!
GIF djiff
Givenchy zjievanzjie
Gnocci njokkie
Haute couture oot koetuur
Hummus hoemoes
Knäckebröd knekkebreud
Levi's lievais
l'Occitane loksie-tanne
Lidl liedl
Louis Vuitton loewie vwieton
Medaille me-da-je
Meme miem
Mochino moskieno
Moleskine molskien
Net-a-Porter net-a-portee
Nike naaikie
Nougat nooga
Occasion okkéézjun (NL) of okkazjón (B)
Palmolive palmollif
Paprika pap-rika
Poëziealbum poo-e-ziealbum
Primark praimark
Puzzel puzzel
Quinoa kienwaa
Vanille vannie-je
Versace verzatsje
Voucher voutsjer
Wi-Fi wai-fai
Wordfeud wurdfjoet
YouTube joetjoeb

 

Nederlanders en hun Wi-Fi…
We lichten er een voorbeeldje uit. Een van de woorden uit de top 40 is het Engelse woord Wi-Fi. Dit wordt in de meeste landen correct uitgesproken: als ‘why-fy’. Slechts vijf procent van de internetgebruikers spreekt het woord verkeerd uit: als ‘wee-fee’ (wie-fie). Het zal niemand verbazen dat een groot deel van die groep in Nederland woont!

Zeker weten hoe je iets uitspreekt?
Een handige website waarop je de uitspraak van woorden kunt controleren door middel van geluidsfragmenten is die van Forvo, maar er zijn er meer.
Bedenk je ten slotte dat het absoluut geen schande is om een woord of merknaam verkeerd uit te spreken. Mensen van alle leeftijden spreken woorden wel eens anders uit dan bedoeld is. Het heeft ook wel een bepaalde charme, toch?

 

 

 

 

Bronnen: dbnl.nl; mashable.com; mijnwoordenboek.nl