Nieuwsoverzicht

De populairste babynamen van 2016 zijn bekend!

  • 36526

Ze zijn weer gepubliceerd; de meest populaire kindernamen van het afgelopen jaar! In Nederland prijken de namen Anna, Emma en Tess aan top bij de meisjes, terwijl Daan, Noah en Sem bij de jongens de lijst aanvoeren.

Inspiratie van overzee
Bij het verzinnen van een mooie naam voor meisjesbaby’s laten Nederlandse ouders zich vaak inspireren door Amerikaanse en Engelse namen. Maar liefst zes meisjesnamen uit de top 10 van die landen staan hier ook heel hoog in de lijst. Zo zijn Emma, Sophie, Sarah, Anna, Zoë en Olivia vaak gekozen meisjesnamen. Daarbij eindigen zes van de namen uit onze top 10 op een ‘a’, wat ook opvallend is.
Bij de jongens wordt minder uit het Engels geleend en zijn de typisch Hollandse namen zoals Daan, Luuk, Bram, Thijs en Mees heel populair. Korte namen met slechts één lettergreep blijven hip, evenals de namen eindigend op een ‘x’, zoals Max en Jax.

Vlaamse variant
In de top 10 van Vlaanderen wordt juist meer gekeken naar mooie namen met een Franse tongval, zoals Louise, Elise, Mila en Juliette bij de meisjes, en Lucas, Louis, Jules en Vince voor de jongens. Vlaamse namen eindigen vaak op een ‘e’, wat natuurlijk niet verrassend is, maar wel een trend die nog niet is overgewaaid naar Nederland bijvoorbeeld.

Duitse modenamen
In Duitsland zijn Mia en Ben de meest gegeven namen van 2016. Er is bij onze oosterburen onderzoek gedaan naar modenamen die het afgelopen jaar het sterkst in populariteit stegen. Dat zijn bij de meisjes Jella en Defne, en bij de jongens zijn Samir en Leano in opkomst. Dus wie weet staan die volgend jaar in de top 10..

Bijna uniek
Opmerkelijk is dat in de Engelse top 10, waar Olivia en Oliver de top aanvoeren, één naam staat die in Nederland nog vrij uniek is, namelijk de Schotse meisjesnaam Isla. Deze naam werd in 2016 slechts drie keer gegeven in Nederland. Een andere populaire Engelstalige naam die in Nederland nog maar twee keer is geregistreerd, is de jongensnaam Grayson.

Born in the USA?
In de Verenigde Staten was de meisjesnaam Sophia de topper van 2016. Deze naam zien we in Nederland weer terug als Sophie, Sofie en Sofia. Bij de jongens stond Jackson op nummer 1, in Nederland zijn de varianten Jack en Jax hiervan weer heel geliefd.

Genoeg inspriratie dus voor alle aanstaande ouders die de gewichtige taak hebben een mooie naam te kiezen voor hun nageslacht!

 

Bronnen: SVB, Babybytes, de Standaard, Babynames, Babycenter, Beliebte Vornamen