Nieuwsoverzicht

De hondsdagen zijn weer aangebroken!

  • 37008

Grote Hond
De dagen van omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus worden de hondsdagen genoemd. De naam hondsdag komt oorspronkelijk uit de astronomie en is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. Dit opvallende sterrenbeeld wordt gemarkeerd door de heldere ster Sirius, ook wel de Hondsster. Volgens de Griekse mythologie is Sirius de hond van de jager Orion. Toen Orion stierf, kreeg hij samen met zijn hond Sirius een plek aan de hemel:  het sterrenbeeld Grote Hond.

Hondsdagen

Legende van Sirius
Sirius zou verantwoordelijk zijn voor de hete, drukkende ‘hondsdagen’ op het noordelijk halfrond, die in een bepaalde periode voorkomen. Volgens de legende voegt Sirius, omdat hij tegen het einde van de zomer op dezelfde tijd opkomt als de zon, zijn helderheid toe aan de energie van de zon en produceert hij dus extra warmte. Omdat Sirius tijdens deze dagen tegelijkertijd met de zon opkomt, is hij dan zelf niet te zien.

Kleffe dagen
In Nederland en België is Sirius op zijn vroegst op 25 augustus weer zichtbaar. De hondsdagenperiode betekent het hoogtepunt van de zomer. Omdat deze dagen gemiddeld de warmste van het jaar zijn, met een etmaalgemiddelde van 17 graden en ‘s middags van 19 tot 24 graden, associëren wij de hondsdagen met hoogzomerse, warme en soms kleffe dagen. Hoewel de term hondsdagen dus geen weerkundig verschijnsel is, zijn er gaandeweg wel meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland duidt men met hondsdag weleens informeel een hete dag aan. Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term ‘tropische dag’ voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30°C of meer bereikt.
In België gebruikt het KMI het begrip ‘hittedag’ voor zo’n warme dag, maar ook gebruiken de Belgen de term hondsdag voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 °C overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6 °C. Deze temperaturen moeten gemeten zijn in Ukkel bij het KMI.

Hondenweer
In verschillende landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de hondsdagen muilkorven om te doen uit vrees voor hondsdolheid. De hondsdagen hebben echter niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer wel ‘hondenweer’ zijn!  Wel brengen veel mensen de hondsdagen in verband met de aanwezigheid van andere dieren, namelijk insecten, zoals muggen en vliegen. Overigens is het woord hondenweer afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘ondeweer’, dat slecht weer betekent. In het Fries bestaat het woord ‘ungetiid’, waarmee de warme periode rond de hooioogst wordt aangeduid.

Ongeluksdagen..
Ook de Egyptische kalender kent hondsdagen, als een aaneenschakeling van verschillende ongeluksdagen die samen de laatste periode voor het nieuwe kalenderjaar vormden. Het waren moeilijke dagen, omdat de rivier de Nijl op zijn allerlaagste peil stond, wat insectenplagen aantrok die zich samen met de koude noordenwind verplaatsten. Bovendien waren veel Egyptenaren bang dat de ster Sirius ('Sothis' in Egypte) niet meer terug zou keren om de komst van de nieuwe vruchtbare Nijlvloed aan te kondigen. Op de dag dat de ster voor het eerst weer even te zien was werd het Sothisfeest gevierd. Zo’n 15 dagen daarna volgde dan altijd de jaarlijkse overstroming van de Nijl.

 

 

 

 

Bronnen: starrynight.nl, wikipedia, encyclo.nl