Nieuwsoverzicht

Anagrammen: een bron van vermaak, maar soms geheimzinnig..

  • 37107

Wat is een anagram ook weer? Het is een woord dat je vormt uit de letters van een ander woord, maar dan in een andere volgorde. Een goed gevonden anagram, ook wel letterkeer of wisselwoord genoemd, is telkens weer een verrassing. Een leuke voor ‘Koning Albert’ is bijvoorbeeld ’n granietblok’. Het kan ook een zinnetje zijn. Treffend is dan deze: een anagram voor ‘Griekenland’ is ‘er kan geld in’.

Bij twijfel: een pseudoniem
Nog interessanter wordt het als je namen kunt omvormen tot nieuwe woorden of namen. Zo heeft  kleinkunstenaar Harry Jekkers ooit als Harry Klorkestein het beroemde nummer ‘O o Den Haag’ ingezongen. Dat werd naderhand een grote hit, tot verrassing van de cabaretier en van de band ‘het Klein Orkest’, die het lied had gecomponeerd. Omdat zij het plat Haagse nummer zelf  niet vonden passen bij de rest van hun genre,  gingen ze akkoord met het uitbrengen van het lied onder een pseudoniem, waarbij Klein Orkest werd omgevormd tot Klorkestein.

Anagrammen geliefd bij schrijvers
Dat het in de muziek wel vaker voorkomt om iets onder een andere naam te componeren, blijkt bij Hugo de Groot, een bekend componist, dirigent en violist. Hij schreef, behalve onder eigen naam,  ook muziek onder het pseudoniem Gusta Dorel, een anagram van zijn dochters naam Elza de Groot. Ook schrijvers maken veel gebruik van anagrammen voor hun schuilnamen; de schrijver en dichter Gerrit Komrij noemde zichzelf ook wel Griet Rijmrok.

Computerbug?
Iets anders gebeurde eind maart 1999. Het was groot nieuws dat een 17-jarige jongen de gevreesde ‘millenniumbug’ had opgelost door een klein computerprogrammaatje te schrijven. Kranten en journalisten werden platgebeld, maar de jongen zou cameraschuw zijn. Men werd doorverwezen naar het bedrijfje dat hij samen met zijn familie had opgericht: Polo Flair. Een mooi anagram van April Fool (1 april)!

Mysterieus
Anagrammen zijn niet alleen grappig,  soms zit er meer achter. Zo was het in Nederlands Indië gebruikelijk om bij een onecht kind de naam van de vader in anagram te geven. Kom er dan maar eens achter van wie je er eentje bent... Ten slotte kunnen anagrammen ook behoorlijk mysterieus zijn. Zo maakte  J.K. Rowling in haar Harry Potter-boeken graag gebruik van anagrammen. De slechterik Voldemort (wiens naam niet genoemd mag worden) kreeg de naam Tom Marvolo Riddle, anagram voor ‘ I am lord Voldemort.’ In de Nederlandse vertaling werd dit: Marten Asmodom Vilijn: Mijn naam is Voldemort. Knap gevonden, toch?

Op MijnWoordenboek.nl kun je ook zelf op zoek naar anagrammen, via deze link!

 

Bronnen: welingelichtekringen.nl, muziekschatten.nl, kunst-en-cultuur.infonu.nl, internet