Nieuwsoverzicht

5 onmisbare tips voor als je wilt zakendoen in Frankrijk

  • 9902

Wist je dat het Nederlandse bedrijfsleven door gebrekkige kennis van het Frans jaarlijks miljarden export-euro’s naar Frankrijk misloopt? Dat moet beter kunnen. Wil je je zakelijke horizon verbreden? Hieronder vind je enkele tips.

 

Broodje kaas?
Een zakelijke afspraak met Fransen vindt bij voorkeur plaats tijdens een warme maaltijd. Fransen nemen graag de tijd om een vertrouwelijke sfeer te scheppen, al vinden Nederlanders dit meestal maar kostbare tijdverspilling. Een kop koffie met een paar broodjes kaas volstaat dus niet…

Excusez moi..
Kom je in het Frans niet verder dan ‘Je m'appelle Sharon Bakker et j'habite aux Pays-Bas’? Dat is niet per se een ramp, maar excuseer je dan bij aanvang van de meeting voor je stuntelige Frans, of neem een tolk mee. Nog beter is het om een spoedcursus Frans te volgen.

Goede kleding
Draag smaakvolle en goed passende kleding en vermijd felle kleuren. Schud de gastheer- of vrouw altijd (kort maar kordaat) de hand, en let op je stemgeluid. Te hard praten ervaren Fransen als onbeleefd.

Pardon?
Fransen praten snel en graag en vallen elkaar makkelijk in de rede. Wees dus niet beledigd als dit jou ook overkomt. Daartegenover mag jij jouw gesprekspartner ook (beleefd) onderbreken als dat nodig is.

Tu of vous?
Blijf je gesprekspartner vousvoyeren (u-zeggen). Tutoyeren is voorbehouden aan intimi. Wel kun je 'vous' combineren met de voornaam, een aanspreekvorm die heel gewoon is in Frankrijk. Het geeft aan dat er een zeker hiërarchisch verschil is, maar ook een bepaalde collegialiteit.

Heb jij ook nog handige tips? Laat ze ons weten!

 

Bronnen: www.kvk.nl, http://www.franszelfsprekend.nl, www.fransemarkt.nl, internet