Nieuwsoverzicht

Frankfurter Buchmesse nu al succes voor Nederland en Vlaanderen

  • 9153

De Buchmesse, die van 19 tot en met 23 oktober 2016 plaatsvindt,  is de grootste en meest invloedrijke internationale vakboekenbeurs ter wereld. Vlaanderen en Nederland zijn dit jaar gastland. Zij presenteren hun cultuur en literatuur aan het Duitse en internationale publiek. Bijzonder is het grote aantal vertalingen dat dit jaar al in de wacht werd gesleept door Nederland en Vlaanderen. Volgens het persbericht van het Letterenfonds stond de teller vlak voor aanvang van de Messe op 454 ‘Neuerscheinungen’.  Het gaat hierbij om zowel Duitse vertalingen uit het Nederlands als om Duitstalige boeken over Nederland en Vlaanderen.

Van de Neuerscheinungen betreffen 306 titels vertalingen van zowel recente titels als klassiekers.  Hierbij zijn alle genres (romans, non-fictie, poëzie, theater, kinder- en jeugdliteratuur, strips en graphic novels) vertegenwoordigd. De overige 148 titels zijn onder meer reisgidsen, kookboeken en zelfhulpboeken.

Verwacht wordt dat het aantal vertalingen uit het Nederlands in andere talen de komende jaren verder zal stijgen, zoals dat bij eerdere gastlanden het geval was. Duitsland vormt voor de Nederlandstalige literatuur niet alleen het belangrijkste exportgebied, maar fungeert ook als hefboom naar andere taalgebieden. De letterenfondsen van Nederland en Vlaanderen willen proberen om die ongewoon grote belangstelling in Duitsland ook te verzilveren in andere taalgebieden.

Zelf ook iets vertalen?