Nieuwsoverzicht

Brits of Amerikaans?

  • 5747

In Amerika (US) spreekt men Engels, net als in Groot-Brittannië (UK). Toch verschilt het Engels in beide landen vaak van elkaar. Voor niet-Engelstaligen is het lastig om deze verschillen te herkennen. Mijnwoordenboek helpt hier voortaan een beetje bij. Bij ongeveer 15.000 woorden staat nu een opmerking als het `UK-English` afwijkt van het `US-English`. 

Noah Webster

Waarom zijn er zo veel verschillen? Ten eerste door de geografische ligging en de cultuur. Daarnaast is het ook een gevolg van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Tot die tijd was Amerika een kolonie van Groot-Brittannië. 

Leraar en auteur Noah Webster was een fanatiek revolutionair. Hij verachtte al het Britse, inclusief de Britse lesboeken die zijn leerlingen voorgeschoteld kregen. Webster schreef de `American Dictionary of the English Language`. Met daarin een vereenvoudigde spelling:

  • Hij veranderde de re in er in woorden zoals center en theater.
  • Hij veranderde de ph in f in woorden zoals sulfur.
  • Hij veranderde veel woorden op -ise in -ize, zoals bij analyze en categorize.
  • Hij liet een l vervallen in woorden als traveller.
  • Hij liet een u vervallen in woorden als colour en behaviour.
  • Hij vereenvoudigde woorden met `ough` zoals bij doughnut (donut).

Verschillen in gebruik en betekenis

Als je een woord opzoekt dat alleen in Engeland of alleen in Amerika wordt gebruikt, dan krijg je een opmerking te zien. Bijvoorbeeld: 


 

25 Woorden die je in de UK hoort maar zelden in de US:

abseilanorakbank holidayblack puddingbobbybum bagcandy flosscar hirecat's eyecookerdraughtsElastoplast,flyoverfull stopgangwaygearboxhundreds and thousandsjobsworthknickersmobilenappynumber platepublic transportpushchairspannertakeawaytea towelwankerwellywrite-off.

25 Woorden die je in de US hoort maar zelden in de UK:

attorneybaby carriageballparkbartenderboardwalkcheckersdiaperdish toweldrug storedumpstereraserfreeway,flashlightjumper cablesladybuglicense platemass transitnumber signparking lotPlexiglaspotato chipsprincipal,pulloversketchystation wagontrunkundershirtWite-OutZIP code