Nieuwsoverzicht

10 tips voor zakendoen met Duitsers

 • 51056

Als buurlanden doen Nederland en Duitsland graag en veel zaken met elkaar. Duitsland importeert voor miljarden euro’s aan goederen uit Nederland. Hierbij kun je denken aan groenten en fruit, machines, fossiele brandstoffen en chemische producten. Omgekeerd bestelt Nederland in Duitsland voor een aanzienlijk bedrag aan auto’s, chemische en farmaceutische producten en voedingsmiddelen.
De haven Rotterdam is een belangrijke doorvoerplaats voor zowel Nederland als Duitsland en daarbij is er ook nog eens een nauwe samenwerking op het gebied van infrastructuur, transport, telecommunicatie en waterbeheer.

Aan de vergadertafel bij deze belangrijke zakenpartners gaat het echter nog wel eens mis. Wil je prettig onderhandelen met een Duits bedrijf? Wees je dan bewust van de verschillen tussen onze culturen, en houd hier rekening mee voordat je als een al te relaxte Hollandse lomperik wordt afgewezen. We geven je tien tips voor succesvol zakendoen in Duitsland!

Zakendoen met Duitsland? 10 tips voor succes!
                                Afbeelding: © beta.kennispunt.eu

 1. De eerste indruk is goud waard, juist in Duitsland. Wat écht niet kan is te laat komen voor je afspraak. Dus kom op tijd. En: spuug je kauwgom uit, anders sla je alsnog een slecht figuur.
 2. Vergeet niet om je gesprekspartner(s) de hand te schudden, zowel aan het begin als aan het einde van de meeting. De oudste aanwezigen het eerst. In het geval er een hoofdbuiging wordt gemaakt bij het handen schudden, knik dan respectvol terug.
 3. Het blijft ‘Sie’ en ‘Herr/Frau huppelepup’, totdat je zakenrelatie voorstelt om te ‘duzen’. Neem nooit zelf het initiatief om te tutoyeren. Heeft je gesprekspartner een doctoraat, dan wordt het gewaardeerd als je diegene met ‘Herr Doctor’ of ‘Frau Doctor’ aanspreekt.
 4. Kleed je niet te opzichtig of uitdagend. Donkere kleuren en een beetje conservatief is prima.
 5. Deel bij het voorstelrondje niet meteen privégegevens zoals hobby’s en kinderen. Zoiets komt pas aan bod na de vergadering. Benadruk wel je kwaliteiten; vertel hoeveel ervaring je hebt en welke opleiding je volgde. Zijn er keurmerken, laat ze dan zien; Duitsers zijn hier gek op.
 6. Respecteer de hiërarchie, die is in Duitsland belangrijker dan in Nederland. Duitse zakenpartners waarderen het als hun gesprekspartner een hooggeplaatste medewerker is.
 7. De voertaal in het Duitse midden- en kleinbedrijf is Duits en hier en daar wat Engels. Het wordt enorm gewaardeerd als je de Duitse taal spreekt, en je je hierin ook schriftelijk onberispelijk kunt uitdrukken.
 8. Bereid je zaakjes goed voor, presenteer een gedegen voorstel met relevante cijfers, statistieken en onderbouwde feiten. Een algemene presentatie van je voorstel in grote lijnen volstaat niet. Duitsers zitten graag om tafel met een expert die van alle producteigenschappen en details op de hoogte is.
 9. Word je uitgenodigd voor een borrel, zorg dan dat je niet te diep in het glas kijkt en aangeschoten of zelfs dronken het feest verlaat. Ga je dineren, bespreek dan geen zaken tijdens het eten.
 10. Het kan even duren voordat je ‘in business’ bent met een Duitser. Dat komt omdat alle details er toe doen, geen enkele beslissing wordt aan het toeval overgelaten. Open eindjes die worden afgedaan met ‘dat komt wel goed’ worden niet gewaardeerd. Ook leggen onze oosterburen graag alles juridisch vast. Afspraak is afspraak.

Der Kaffee ist fertig.Kaffee, bitte! Duitsers drinken het liefst filterkoffie, maar liefst 160 liter gemiddeld per persoon per jaar. Nederlanders drinken bijna net zoveel koffie (150 liter), echter in de vorm van espresso, of koffie gezet met koffiepads.

 

Bronnen:  App: NL exporteert, dnhk.org (Duits-Nederlandse Handelskamer), kvk.nl, internet